ÇÖLYAK
Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi) bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Gluten buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi diğer tahıllarda bulunan bir proteindir.Genetik olarak eğilimli olan insanlarda glüten içeren gıdalardan çok az miktarda yenmesi bile kronik iltihaba yol açabilir.Bu da ince bağırsakdaki villusların kaybolmasına yol açar. Sağlıklı bir insanda bağırsak duvarı villuslarla kaplı olup besinlerin emilimine yardımcı olur.Fakat çölyak hastalarında glüten içeren gıdalardan az dahi yenilse villuslar zarar görür ve besin emilimi görevini yerine getiremez.Yüzeydeki bozulmadan dolayı protein,yağ,karbonhidrat,vitamin ve mineral gibi besinlerin emilimi engellenir ve kötü beslenmeye ve işlev kaybına yol açar.
Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz sıkı bir diyettir. Diyetin
sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve
işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bağısaklardaki
tahribatın tekrarlamasına neden olur.
Diyetin
bozulması ,tedavi edilmesi çok daha zor olan ağır
hastalıklara neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder