7 Kasım 2014 Cuma


ÇÖLYAK

Çölyak hastalığı  (Gluten Enteropatisi) bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Gluten buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi diğer tahıllarda bulunan bir proteindir.Genetik olarak eğilimli olan insanlarda glüten içeren gıdalardan çok az miktarda yenmesi bile kronik iltihaba yol açabilir.Bu da ince bağırsakdaki villusların kaybolmasına yol açar. Sağlıklı bir insanda bağırsak duvarı villuslarla kaplı olup besinlerin emilimine yardımcı olur.Fakat çölyak hastalarında  glüten içeren gıdalardan az dahi yenilse  villuslar zarar görür ve besin emilimi  görevini yerine getiremez.Yüzeydeki bozulmadan dolayı protein,yağ,karbonhidrat,vitamin ve mineral gibi besinlerin emilimi engellenir ve kötü beslenmeye ve işlev kaybına yol açar.

Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz sıkı bir diyettir.  Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bağısaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur.
Diyetin bozulması ,tedavi edilmesi çok daha zor olan ağır hastalıklara neden olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder